INTERVIEW – kapitein Marco Kroon vertelt over ‘ Leiderschap onder vuur’

Kapitein Marco Kroon, Ridder Militaire Willems-Orde, schreef Leiderschap onder vuur. De nacht waarin hij vuur afriep over eigen troepen, loopt als een rode draad door zijn verhaal. In het boek deelt kapitein Kroon de leiderslessen die hem in de moeilijkste omstandigheden overeind hielden. Lead from the front, lead by example!

C130Gunship

C130Gunship

‘“Stay low boys, God bless you,” waren de woorden van het gunship. Toen begon het vuren. Het was een enorm geweld, een gigantische chaos,’ vertelt kapitein Marco Kroon. ‘Mijn Forward Air Controller en ik bleven boven het maaiveld. Alleen zo konden we het vuur van het gunship in de juiste richting sturen. Nee, die nacht zal ik nooit vergeten…’
Toch schreef u niet uitsluitend een avonturenverhaal. Waarom een boek over leiderschap? ‘Mijn verantwoordelijkheid ligt nu niet meer direct of alleen in het veld, maar betreft nog wel altijd mijn kerels. Met Leiderschap onder vuur kan ik de jonge leiders van de toekomst bereiken. Als drager van de Militaire Willems-Orde wordt er bovendien naar mij geluisterd, maar dan moet ik wel van me laten horen.’
De rechtszaak tegen u komt in het boek maar kort aan bod. Dit is toch iets waarover veel mensen willen lezen? ‘Ja, maar het is ook iets dat nu niet relevant is, behalve in de vorm waarin het staat opgeschreven. Want ik schrijf over leiderschap. Andere onderwerpen volgen misschien nog.’
Waarin verschilt militair leiderschap van leiderschap in het ‘burgerleven’? ‘Dat weet ik niet, want ik ben militair. Maar mijn leiderslessen helpen mezelf ook privé, dus daarin zal de overeenkomst liggen.’
En de belangrijkste boodschap die u met Leiderschap onder vuur wilt delen? ‘Die is eenvoudig: nooit een kerel achterlaten!’

Dit interview is eerder in de Boekenkrant geplaatst in december 2012. Klik hier om naar de Boekenkrant website te gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>